B L I Z A N C I...

Poštovani članovi,

u slučaju da imate poteškoća pri očitavanju foruma i njegovom korištenju,
preporučamo vam korištenje Mozilla firefox preglednika i čišćenje cookies u vašem sustavu.

Hvala i ugodno druženje!
Smile
B L I Z A N C I...

DRUŽENJE, SAVJETOVANJE I POBOLJŠANJE KVALITETE ŽIVOTA RODITELJA BLIZANACA, TROJKICA I VIŠE :) ..... I NAŠIH PRIJATELJA

PRIJATELJI FORUMA
Image hosted by servimg.com

http://www.mojedijete.com
http://www.blizanci.info
http://kisnadjevojcica.bloger.hr/
prijateljski forum za roditelje i one koji će to tek postati
Bebin svijet
interaktivni savjetnik za roditelje, specijaliziran za dječju opremu - All4kids

Croatia map

Skijanje

Login

Zaboravih zaporku

Latest topics

» Evo mene nakon dugo vremena
pon oľu 05, 2018 9:46 pm by Twin

» "Rastimo zajedno" radionice za roditelje blizanaca u Rijeci!
ned oľu 06, 2016 8:29 pm by Ivana

» pozdrav mamicama i trudnicama!
sri pro 02, 2015 10:41 am by Twin

» Golubinjak 2015 - godišnje druženje!
uto lip 09, 2015 4:19 pm by Ivana

» Treća,četvrta.. trudnoća pa blizanci, a prava kao za jedno dijete
uto sij 13, 2015 9:27 pm by zana

» pucanje noktiju na nogama
pet sij 09, 2015 4:52 pm by mimi mirna

» jednojajcani ili dvojajcani?!
sub pro 27, 2014 7:36 pm by Twin

» Da li uvesti kravlje mlijeko prije navrsene godine? :/
čet pro 18, 2014 5:32 pm by Twin

» Robica za bebe
sri pro 10, 2014 1:15 am by tamara1989

» Lijep pozdrav svima
čet stu 27, 2014 5:57 pm by Mediha

Rezerviraj sada !  Znakovi višeplodne trudnoće

  Share
  avatar
  Vanja
  starosjedioc
  starosjedioc

  Broj postova : 3745
  Proud to be : mama blizanaca

  default Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Vanja on uto srp 29, 2008 10:13 pm

  Višeplodna trudnoća dali i posebni znakovi trudnoće?
  Da,ne, možda...

  Većina roditelja, kad npr. na igralištu vide blizance kažu: "I ja sam uvijek željela blizance". Kad god vide nekog s blizancima pitaju "Jesu li prirodno rođeni?", "Jesu li jednojajčani?", "Kako ste ih dobili?".

  Znatiželja i skrivena želja za blizancima je prisutna kod većine ljudi. To odmah vodi do pitanja kako netko zna da nosi blizance ili trojčeke ili čak više. O svojoj blizanačkoj trudnoći možete saznati na više načina, od znakova i simptoma, preko utrazvuka ili samim rođenjem.
  Jutarnje mučnine, umor i dobitak na težini mogu biti intenzivnije proporcionalno s brojem beba, ali I nemora biti tako da se nebi previše zabrinjavale. Trudnoće mogu biti dvaput mučnije, triput umornije ili s četiri puta više kilograma. Ali, neke sretne mame osjećaju samo blagu neugodu, tako blagu da rijetko posumnjaju da nose više od jednog djeteta.

  Evo nekih navodnih znakova blizanačke/višeplodne trudnoće:

  1. Dobitak na težini

  Koliko trudnica dobiva na težini može varirati ovisno o njenom tjelesnom tipu,njenoj visini, i o tome koliko je težila prije trudnoće. Kao što višeplodna trudnoća može uzrokovati brži rast maternice, tako može uzrokovati i povećani dobitak na težini. Povećan ili brz dobitak na težini može, prije svega, ukazivati na povećani unos hrane, a ne na višeplodnu trudnoću.
  Do kraja drugoga tromjesečja, većina majki blizanaca dobije između 7 i 11 kg, dok jednoplodne trudnice dobiju između 4,5 i 9 kg.Ako trbuh počinje rasti brže nego što bi trebao, liječnik će posumnjati da se radi o blizanačkoj trudnoći. Provjeravat će rast maternice kod svakog posjeta. Nakon cca 12 tjedana može se činiti većim nego što se očekuje. To bi moglo značiti da imate blizance ili da je datum začeća pogrešno izračunat.


  2. Mjerenje veličine fetusa s obzirom na gestacijsku dob
  Visina fundusa služi kao pokazatelj gestacijske dobi. Tijekom trudnoće ginekolog će mjeriti visinu fundusa (gornji rub maternice). Ona se mjeri od pubične kosti do vrha maternice. Višeplodna trudnoća može uzrokovati rast maternice iznad granica jednoplodne trudnoće.
  Povećana veličina maternice može biti snažan znak višeplodne trudnoće.

  3. Neobično snažna slabost i umor
  Jedno dijete «isisava» tjelesnu energiju, a zamislite kako to čini dvoje, troje ili više djece, koje stalno nosite sa sobom. Ako ranije niste bili trudni, iznenadit će vas manjak energije, ali nećete misliti da je to nešto neuobičajeno. Ako ste već bili trudni s jednim djetetom, mislit ćete da je umor snažniji, jer ste stariji ili zbog postojećih obiteljskih i poslovnih obveza. Ali umor je vjerojatno najčešća boljka višeplodnih trudnica.

  4. Povišena razina HcG-a (humani korionski gonadotropin)
  Liječnici mogu pratiti razinu HcG-a iz različitih razloga. HcG je hormon koji se u krvi i urinu trudnica pronalazi 10 dana nakon začeća; razina raste vrlo brzo i doseže svoj vrhunac oko 10. tjedna trudnoće. Blizanci mogu uzrokovati povišenu razinu HcG-a. Ipak, standardna razina HcG-a za blizance pada unutar granica normalnih za jednoplodne trudnoće.

  5. Abnormalni rezultati Alfa-fetoprotein testa
  AFP (Alfa-fetoprotein) test je krvi koji se provodi kod trudnica u drugome tromjesečju. Poznat je i kao triple test, koristi se za otkrivanje rizika od određenih poremećaja ploda. Blizanačka trudnoća može uzrokovati visoku razinu AFP-a.
  Ovo je prva stvar koja je sumnjiva njima i njihovim ginekolozima. AFP test mjeri bjelančevinu koja se normalno nalazi u fetalnoj krvi, a izlučuje ju jetra.
  Nošenje više od jednog djeteta povisuje razinu ove bjelančevine u majčinoj krvi. Iz razloga što viša razina ove bjelančevine može ukazivati na nepravilnosti ako se radi o jednoplodnoj trudnoći, liječnik će vas naručiti na ultrazvuk kako bi se situacija razriješila.

  6. Intenzivnije jutarnje mučnine, uključujući malaksalost i povraćanje
  Oko 50% trudnica iskuse bilo koju vrstu mučnine ili povraćanja koje su povezane s njihovom trudnoćom. Višeplodne trudnice nisu izuzetak. Samo oko 15% ispitanica u jednoj anketi izjavilo je da su imale intenzivnije jutarnje mučnine kao pokazatelj višeplodne trudnoće.
  Neke mame blizanaca tvrde da su simptomi trudnoće bili intenzivniji nego u prvoj jednoplodnoj trudnoći. Večina majki blizanaca govori da su sve to uobičajeni simptomi, samo duplicirani. Mnoge govore o pojačanim jutarnjim mučninama, čestim povraćanjima. Neke se žale da spavaju 10 puta lošije nego što su to u prošloj trudnoći, ili spavaju lošije nego što su to očekivale za trudnoću.


  7. Rano/učestalije micanje djeteta
  Osjećaj micanja djeteta unutar maternice – ili djece – jedan je od najuzbudljivijih trenutaka u trudnoći.
  Iako se medicinski stručnjaci ne slažu, majke blizanaca tvrde da prije osjete micanje svojih beba. Majke tvrde da su upravo ti prvi «udarci» i «leptirići» u trbuhu jedni od prvih upozorenja da nose više od jednog djeteta. Neke mama blizanaca govore da su se osjećale kao da imaju hobotnicu u trbuhu. Žalile su se na neprestane pokrete u svim smjerovima. I to može biti jedan od znakova blizanačke trudnoće


  8. Pojave blizanaca u obitelji/ženska intuicija

  Dok se ostale točke na ovoj listi mogu osloniti na vidljive dokaze – simptomi, rezultati testa itd. – ne možemo osporiti snagu majčine intuicije. Pojava višeplodne trudnoće u obiteljskoj povijesti, ili snažna intuicija mogu biti uvjerljivi pokazatelji. Popričajte s ginekologom o vašim osjećajima.

  9. Pregled Dopplerom
  Koristeći bezopasne zvučne valove, Dopplerov sustav omogućuje nam da čujemo kucanje više srca, ti zvukovi se obično mogu razdvojiti krajem prvog tromjesečja. Iskusni ginekolog može otkriti otkucaje više od jednoga srca, i tako dijagnosticirati višeplodnu trudnoću. Ipak, zvukovi nas mogu odvesti u krivom smjeru; ono što može zvučati kao otkucaji drugoga srca, može ustvari biti pozadinska buka ili otkucaji majčinoga srca.

  10. Potvrda ultrazvukom
  Vidjeti znači vjerovati ... jedini pravi način potvrde blizanačke ili višeplodne trudnoće je vidjeti bebice – ultrazvukom. Slika na ultrazvuku može bez sumnje pokazati da nosite više beba.Više je načina da se dokaže blizanačka trudnoća. Najčešći je rani utrazvuk. Ipak, ako se utrazvuk radi prerano može se dogoditi da se jedna beba još ne vidi utrazvukom, te se tako dobije dojam o običnoj trudnoći! Takvi (prerani) utrazvuci se rade kad se sumnja u neki mogući problem kao što je krvarenje i sl.

  Ultrazvuk se može koristiti za praćenje blizanačke trudnoće i rano otkrivanje nekih potencijalnih problema kao što su sindrom nestalog blizanca, blizanačka transfuzija, problemi s rastom itd. Uobičajeno je da vam zakažu ultrazvuk jednom u svakom tromjesječju. Naravno, ukoliko ima kakvih problema i češće.

  I na kraju, ako imate više ovih navedenih simptoma koji vas navode na pomisao da nosite blizance, posavjetujte se sa svojim liječnikom koji će lako potvrditi ili opovrgnuti vaše sumnje. Ultrazvukom i ponekad samo pipanjem lako se to može otkriti. Ne oslanjajte se samo na simptome i laboratorijske nalaze


  Višeplodna trudnoća i njeni rizici

  Postoji nekoliko razloga koji uzrokuju višeplodnu trudnoću:
  -nasljedne osobine: ako u ženinoj povijesti obitelji ima slučajeva višeplodne trudnoće
  -rasa: statistike govore da su u žena iz Afrike višeplodne trudnoće češće (npr. blizanci se češći kod Nigerijaca, nego kod Japanaca)
  -broj prijašnjih trudnoća: ako ste već imali višeplodnu trudnoću, velika mogućnost je da i drugi [color:8a32=#018d25! important]put dobijete blizance
  -kasnija trudnoća: žene koje zatrudne u kasnijim godinama, imaju veće mogućnosti za višeplodnu trudnoću
  -liječena neplodnost: liječenje neplodnosti lijekovima i medicinski potpomognuta oplodnja često rezultiraju višeplodnom trudnoćom

  U višeplodnim trudnoćama u oko trećini slučajeva oplodi se samo jedno jajašce koje se u sljedećih nekoliko dana podijeli, a u svakoj polovici razvije se jedan zametak. U ostale dvije trećine slučajeva istovremeno se oplode dva jajašca i razviju dvije neidentične bebe. Po načinu oplodnje razlikujemo jednojajčane (identične) i dvojajčane (neidentične) blizance.
  Jednojajčani blizanci pojavljuju se kada nakon podjele oplođenog jajašca u prvih 14 dana svaki blizanac dobije isti genetički materijal. Ti blizanci su genetički identični, s istim kromosomima i fizičkim karakteristikama. Istog su spola, imaju istu krvnu grupu, boju kose i očiju.
  Dvojajčani blizanci su slični jedan drugome, više nego bilo koji drugi braća i sestre. Ovi blizanci začeti su u isto vrijeme ili jedan za drugim u istom menstrualnom ciklusu (što znači da takvi blizanci mogu imati i različite očeve). U prosjeku, dvojajčani blizanci dijele tek polovicu svojih gena, tako da mogu biti slični jedan drugome ili pak biti potpuno različiti – to je najuočljivije kod roditelja miješanih rasa, jedno dijete je jedne rase, a drugo je druge rase. Mogu biti istog spola, ali i ne moraju. Trudnoće s dvojajčanim blizancim su češće, a najveći utjecaj na to imaju naslijeđe, starost majke, rasa i broj prijašnjih trudnoća.
  Nosite li trojke, četvorke, (petorke ...) oni mogu biti jednojajčani i dvojajčani (ili kombinacija oba tipa). Takve trudnoće su rijetke, trojke se pojavljuju u 1:7000 poroda, a petorke u 1:47 milijuna poroda. Sijamski blizanci su još rjeđi i uvijek su identični.
  Ako želite znati hoće li blizanci biti identični, morat ćete se strpiti do rođenja ili čak čekati prvi rođendan kako biste otkrili odgovor na ovo pitanje. Najjednostavniji način za raspoznavanje dvojajčanih blizanaca je i najočigledniji – djevojčica i dječak blizanci nikad nisu jednojajčani pa će vam ultrazvuk u sredini trudnoće pokazati ono što želite znati. Ako na prvom ultrazvuku saznate da nosite blizance i to prije 12. tjedna (nakon toga nije pouzdano), zamolite liječnika da pogleda posteljice. Jedna posteljica najvjerojatnije znači jednojajčane blizance. Dvije posteljice mogu značiti i jedno i drugo.
  Nakon poroda posteljica vam može reći dosta toga. Ako je posteljica jednodijelna, blizanci su jednojajčani, ako su dvije pomiješane ili odvojene, mogu biti i jednojajčani i dvojajčani blizanci. Po rođenju se može iz pupkovine uzeti krv za analizu genetičkih markera, kao što su krvna grupa, serum protein, enzimi ili najtočnije od svih - DNA test.
  Naposlijetku, kako vaši istospolni blizanci odrastaju, izravni zaključci mogu biti vanjski izgled, npr. boja kose, boja očiju, oblik ušne školjke i vrijeme izbijanja zubi.
  Tijekom trudnoće trebate paziti na unos kalcija, željeza (zbog anemije) i folne kiseline. Jedite brokulu, ribu, pijte mlijeko ili sok od naranče te ostalu hranu i tekućinu bogatu kalcijem. Majke s višeplodnom trudnoćom trebaju prosječno 1,600-2,000 miligrama kalcija svaki dan. U nedostatku željeza dolazi do smanjenja apetita, vrtoglavice, smanjene opskrbe kisikom u fetusa. Majke koje nose više beba dobivaju i više kilograma. Koliko kilograma možete dobiti, ovisi o vašoj težini prije trudnoće i broju fetusa.

  Rizici višeplodne trudnoće

  Višeplodna trudnoća predstavlja veći rizik, ponajprije stoga što nosite više beba, no ne pretpostavljajte odmah da to znači komplikacije. Velika većina trudnoća rezultira zdravim bebama.
  Nažalost, najveći rizik višeplodne trudnoće je spontani pobačaj. Glavni krivac za to je najčešće abnormalnost kromosoma. Također je i rizik da izgubite jednu bebu nakon 20. tjedna trudnoće ili u prvom mjesecu po rođenju dvostruko veći. Mogućnost za spontani pobačaj je veća ako se radi o identičnim blizancima, trojkama, tj. više zametaka.
  Ukoliko se dogodi da izgubite jednog blizanca, mogućnost gubitka preživjele bebe je vrlo mala. Što se pobačaj ranije dogodio, to je manja mogućnost daljnjih komplikacija. Zapravo, većina blizanaca preživi pobačaj jednoga od njih. Vjerojatno ćete imate vrlo konfuzne osjećaje jer bez obzira na okolnosti, gubitak bebe je uvijek bolan. Vjerojatno će još bolnija i vrlo zbunjujuća spoznaja biti da jedna od beba dalje raste dok istovremeno patite zbog gubitka druge.
  Drugi najčešći rizik su preuranjeni trudovi koji rezultiraju preuranjenim porodom. Trudnoća traje uglavnom 40 tjedana, kod višeplodne trudnoće 35-37 tjedana. Najveći broj trudnoća završava prerano (prije 37. tjedna), a rizik preuranjenog poroda je veći ako nosite više beba.
  Osim preranog poroda, uobičajeni su ovi problemi:
  -Preeklampsija, tj. visoki krvni tlak uzrokovan trudnoćom pogađa 10-20 % žena koje nose blizance. To je dvostruko više nego u žena s jednoplodnom trudnoćom. Taj se poremećaj također kod blizanačke trudnoće javlja ranije.
  -Gestacijski dijebetes
  -Ljuštenje posteljice je stanje u kojem se posteljica odvaja od stijenke maternice prije poroda. No, ti se slučajevi najčešće povezuju s neadekvatnom ishranom, pušenjem i rijetki su kod trudnica koje se pravilno hrane. Ljuštenje posteljice može dovesti do preuranjenog poroda i uzrok je jedne od pet blizanačkih smrti u kasnoj trudnoći ili u prvom mjesecu života.
  -Neravnomjeran rast fetusa je stanje kada jedan ili oba blizanca nejedanko rastu. Može uzrokovati prerani porod ili malu porođajnu težinu. Gotovo polovica višeplodnih trudnoća povezuje se s ovim poremećajem, za razliku od jednoplodnih trudnoća gdje je ta mogućnost jedva veća od 10%.
  -Međublizanačka transfuzija je kada jedan blizanac preuzme dotok krvi drugoga blizanca. To je rijetka, no vrlo ozbiljna komplikacija. Jedna od beba jednostavno dobiva više krvi, a druga nedovoljno. Donedavno su ovakvi ozbiljni slučajevi dovodili do smrti obje bebe, no zahvaljujući ranoj dijagnostici, mogućnosti za preživljavanje su danas mnogo veće.
  Bez obzira na stanje, kada dođete u 36. tjedan trudnoće, smatra se da ste izvan opasnosti. Također se smanjuje mogućnost preranog rođenja djece ili pak one s malom porođajnom težinom. Prije toga postoji mogućnost terapije lijekovima, hospitalizacije ili mirovanja u trudnoći. Vaš će liječnik odvagnuti rizike za nastajanje komplikacija i preranog poroda blizanaca te zajedno s vama odlučiti kako povećati šanse za uspješan završetak trudnoće.
  Mnoge komplikacije višeplodne trudnoće nisu nužno povezane s ponašanjem i načinom života trudnice. Ipak, rana potvrda da zaista nosite blizance ostavlja vašem liječniku dovoljno vremena da uoči i na vrijeme reagira na sve moguće komplikacije.
  Također se educirajte o učestalim rizicima i komplikacijama višeplodne trudnoće, ne opterećujući se, dakako, pritom time da bi sve moglo poći po zlu. Upoznajte se sa znakovima preranog poroda. Osigurajte si dovoljno kvalitetnih obroka, dovoljno tekućine, odmarajte se. I, naravno, ne preskačite trudničke preglede, redovito odlazite na kontrolu i slijedite liječnikove upute. Trudnice s višeplodnom trudnoćom uglavnom i češće posjećuju liječnika. Ako imate mogućnosti, kontrolirajte trudnoću kod liječnika koji ima više znanja i iskustva o višeplodnim trudnoćama.
  Izvori:
  http://www.babycenter.com
  http://www.kidshealth.org
  http://www.medlineplus.gov
  http://www.roda.hr
  avatar
  Maja
  starosjedioc
  starosjedioc

  Broj postova : 7472
  Lokacija : Rijeka
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Maja on čet ruj 18, 2008 12:03 pm

  sad sam procitala...

  1. saznala u 8tj da nosim blizance, tezina total 16kg

  3. sta jest jest... na pocetku sam spavala 0-24

  4. kad sam radila test nisam bila sigurna jel je ili nije jer je crta bila toliko blijeda da sam morala ponovit test i na drugom je bila za nijansu tamnija...

  6. stanje, gubitak 7-8kg i sa moje strane odbijena hospitalizacija zbog povracanja i malaksalosti... to mi je fakat nagori dio trudnoce bio... mozda sam zato dobila malo kg

  7. ja sam osjecala te leptirice i baloncice (kao da mi je netko otvorio mineralnu u trbuhu) vrlo rano i uvjeravala sam gina, ali sam sama sebe uvjerila da nije to to kad sam malo procitala o razvoju ploda... a kasnije, nisam bas osjetila te hobotnice i svasta nesto... bili su "poprilicno mirni" u trbuhu sto mi sad troduplo vracaju Rolling Eyes

  10. nikad ljepsi prizor nisam vidila nego "trckaranje" 2 bebe u mom trbuhu :drunken:


  _________________
  David i Alan 24.5.2007.


  S budalama se ne isplati svađati, jer prvo te spuste na svoj nivo i onda te dotuku s iskustvom!
  avatar
  Jorgovan
  starosjedioc
  starosjedioc

  Broj postova : 5967
  Lokacija : ZG
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Jorgovan on čet ruj 18, 2008 1:52 pm

  Istina, bilo je "nešto neobično" s obzirom na prvu trudnoću.
  Kao prvo, moja intuicija da se trebam više paziti. Čak sam otišla dr. prije mora i samo 1 dan nakon poz. testa da mi preventivno da Dabrostone budu li mi na moru slučajno zatrebali. Pila Donat svaki dan.
  Onda, već u 2. mj. sam primijetila da mi trbuh malo više raste nego prvi puta i tada sam u šali rekla mm da su možda blizanci.
  Od mučnina ništa ni u 1. ni u 2. trudnoći.
  Spavala sam enormno u obje trudnoće.
  I kada sam u 7. tj. bila na UZV uopće se nisam začudila da nosim blizance.
  Cure moje, žena zna..
  avatar
  Ivana
  Moderators
  Moderators

  Broj postova : 3356
  Lokacija : Rijeka
  Proud to be : Dupla duplica

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Ivana on sri ruj 24, 2008 11:59 pm

  ja nisam razmišljala o tome da ću imati blizance. a mogla sam, jel' da? Laughing

  ali na prvom UZV-u kad je doc napravio čudnu facu, bilo mi je sve jasno, i taaako normalno...kao da sam u sebi znala, iako nisam svjesno to mislila.
  čak i drugi put.
  ni tada nisam kontala, jesmo mm i ja pričali i zezali se o toj mogućnosti, ali ne misleći da će ZAISTA opet biti blizanci. no i opet me nije šokiralo - bilo mi je skroz - cool.

  žena zna. Smile


  _________________


  avatar
  mama x3
  novak
  novak

  Broj postova : 54
  Lokacija : Zagreb
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by mama x3 on čet ruj 25, 2008 1:08 am

  Moja je priča malo drugačija. Imam curicu staru 5 godina i nedavno sam dobila posao za stalno i iako mi baš i nije bilo u planu ići na drugo dijete, muž me malo po malo nagovorio, ali je uz to stalno ponavljao rečenicu (da me lagano nagovara i na treće) koju mu ja sad stalno ponavljam:"a gdje ima za 2 ima i za troje". Tako smo mi odmah isti mjesec ostali trudni. Već na samom početku, kad sam tek napravila test i pokazao se pozitivnim, nešto mi je bilo čudno, bolio me trbuh i općenito nisam bila svoja kao u prvoj trudnoći. Pomislila sam: ovo mora da je dečko. Zamislite mog šoka kad mi je ginek reagirala sa O-OH pri ultrazvuku. Molim, jel nešto nije u redu?A ono, ništa- dvije gestacijske vrećice. Blizanci. Ako mi onda nije pozlilo... Bili smo svi u šoku, pogotovo mm kojem sam je ponavljala onu rečenicu od prije s dodatkom:TO SI TI KRIV. Nisam znala što dalje, što me čeka, nitko ni u obitelji ni od poznanika nema blizance. No već nakon prespavane noći sve je sjelo na svoje mjesto, nisam imala dana mučnine, dobila sam za sada oko 5 kg i kad se ovih dvoje malenih vrpolje i protežu barem 10 sati na dan i kad se seki jave svako malo, znam da ćemo se već nekako snaći i da će sve biti dobro. Smile
  avatar
  Ivana
  Moderators
  Moderators

  Broj postova : 3356
  Lokacija : Rijeka
  Proud to be : Dupla duplica

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Ivana on pet ruj 26, 2008 12:33 am

  ma sigurno! Love


  _________________


  avatar
  MIMA_87
  novak
  novak

  Broj postova : 6
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by MIMA_87 on pon sij 05, 2009 7:22 pm

  Ja sam za blizance saznala kada sam bila 5 nedelja trudnoce,isla sam na vaginalni ultra zvuk...menstruacija mi je kasnila samo 2 dana kada sam uradila test i pokazale su se obe crtice...jos da spomenem jednostavnom sam znala i osecala da su blizanci...
  ja sam jednojajcana bliznakinja tj imam sestru bliznakinju pa nikad nisam verovala da cu i ja imati blizance..ali eto desilo se...
  sada sam pri kraju cekam sledecu nedelju i odoh na carski...
  poozz svim mama blizancica i trojkica!
  avatar
  mateeaa=)
  domaći
  domaći

  Broj postova : 1592
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by mateeaa=) on pon sij 05, 2009 7:28 pm

  ajme mima, jos malo haa ?
  super
  val da sve super prodje
  avatar
  Nita3
  akter
  akter

  Broj postova : 289
  Lokacija : Sisak
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Nita3 on ned svi 09, 2010 9:41 am

  Ja sam tek saznala da nosim dupliće. Bilo je veeeeeliko iznenađenje i šok jer je uvriježeno mišljenje kako je to genetski a kod nas u obitelji ih nema NITKO ni 20 koljena unatrag!
  Iako sam bila šokirana i otpočetka sam imala osjećaj.... kao instinkt! Možda je to teško povjerovati, ali kao da sam znala. Nekoliko puta sam iz zezencije rekla mužu ili frendovima: "Sad kad su blizanci!", ali nitko to nije shvaćao previše ozbiljno pa ni ja! Ali eto! Trebalo nam je tri dana da to procesuiramo u mozgu ali eto! Sad napokon mogu reći da sam sretna zbog toga! Jedino se bojim sama svojih strahova da se ne bi ostvarilli kao i instinkti pa nastojim ne razmišljati o njima.
  Ova trudnoća je uvelike drugačija od prve iz koje imam prekrasnog sina. Da onda nisam bila velika ko brod, ne bih ni znala da sam trudna. Nisam imala NIKAKVIH simptoma! Sada, skroz druga priča! Imala sam mučnine, dosta dugo, još se povremano jave. Neku hranu sam isključila iz prehrane jer je mi se zgadila i od same pomisli mi s bljuje, kao npr. čokoladni kolači!
  A umor.... uh, UMOR! Lijena i umorna, non stop!
  Eto, to je sve što modu reći o svojoj trudnoći do sada jer sam u četrnaestom tjednu i samo se nadam da će sve biti i dalje u redu!
  avatar
  Ivana
  Moderators
  Moderators

  Broj postova : 3356
  Lokacija : Rijeka
  Proud to be : Dupla duplica

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Ivana on sri svi 12, 2010 12:43 am

  bravo, čestitam ti!!
  uživaj u trudnoći, i čudnim dijelovima kao i veselim,
  vidiš kako je tvoja duša znala, iako se činilo nemogućim.

  dobrodošla nam i dugo s nama tipkala!


  _________________


  avatar
  Nita3
  akter
  akter

  Broj postova : 289
  Lokacija : Sisak
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Nita3 on sri svi 12, 2010 2:47 pm

  Jedva čekam da mi trbuh još naraste i da budem velika ko brod!
  avatar
  let tri
  domaći
  domaći

  Broj postova : 818
  Lokacija : Matulji
  Proud to be : mama trojkica

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by let tri on sri svi 12, 2010 9:58 pm

  Ja nisam imala ni jedan dan mučnine, ali s druge strane na početku trudnoće znala sam zaspati bukvalno usred razgovora sa nekim (najčešće sa mm), samo bi me svladao umor, ha, ha!!! A da su trojke saznali smo u 3. tjednu na ultrazvuku, ali sumnjali smo mi da ih ima više jer je drugim trudnicama beta u krvi bila oko 500-600 a meni 3000. Pa smo u šali rekli 1000 po glavi i imali smo pravo! I ja sam rano osjetila micanje beba i ginekologica mi nije vjerovala, pa sam pomislila da si možda umišljam. Osjećala sam baš te mjehuriće. A pred kraj trudnoće - oko 30. tjedna ja sam i izgledala kao ogroman mjehur, bila sam sva trbuh iz kojeg vire ruke i noge a na vrhu mala glava!
  avatar
  Nita3
  akter
  akter

  Broj postova : 289
  Lokacija : Sisak
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Nita3 on sri svi 12, 2010 11:00 pm

  baš si me nasmijala!!!!
  Ja sam u 5. tj trudnoće radila prvi UZV i bio je samo jedan gestacijski mjehur i radila betu koja je bila maaaaalo veća ali ne da bi dr posumnjao da su blizić! Moš mislit koji mi je šok bio kad sam saznala! A bogme se i moj gin ugodno iznenadio kad sam ga došla obavijestit! Iz tog razloga on misli da su jednojajčani!
  avatar
  Nita3
  akter
  akter

  Broj postova : 289
  Lokacija : Sisak
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Nita3 on sri svi 12, 2010 11:01 pm

  E, kad si ih prvi put osjetila da se miču???
  avatar
  let tri
  domaći
  domaći

  Broj postova : 818
  Lokacija : Matulji
  Proud to be : mama trojkica

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by let tri on sri svi 12, 2010 11:22 pm

  Moram malo virnuti u moj dnevnik, ali stvarno jako rano, pogotovo kad bi legla u krevetu na bok sa savijenim nogama (valjda su onda imali manje prostora).
  avatar
  let tri
  domaći
  domaći

  Broj postova : 818
  Lokacija : Matulji
  Proud to be : mama trojkica

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by let tri on sri svi 12, 2010 11:23 pm

  Mislim tako negdje kao ti sada, oko 14. tjedna?

  Oceana
  domaći
  domaći

  Broj postova : 792

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Oceana on čet svi 13, 2010 9:08 am

  po sličici sa uzv se čini kao da ti imaju jednu posteljicu a 2 amniona...amnion je opna koja ih razdvaja..to se treba dobro izdefinirati..mislim da nosiš Monochorio-biamnionate....sretno!!!!!
  i moji su Mo-Bi blizanci !!
  avatar
  Nita3
  akter
  akter

  Broj postova : 289
  Lokacija : Sisak
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Nita3 on čet svi 13, 2010 11:42 am

  Oceana, hajde mi molim te objasni što to znači???? Ja sam ti ko tele po pitanju ove trudnoće jer je skrooooz drugačija od prve! Znači li to kakve komplikacije?

  Oceana
  domaći
  domaći

  Broj postova : 792

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Oceana on čet svi 13, 2010 12:41 pm

  ne nužno..imaju dakle jednu posteljicu iz koje se "hrane" ali s dvije pupčane vrpce i svaki u svom "mjehuru". dakle ne mogu im se petljati pupčane. jedino se trebaju dobro pratiti protoci kroz obje pupčane. Ako su oni ok onda nema brige. Inače mogu "krasti" jedan od drugoga, tj. jedan može više papati a drugi manje ali to je rjeđe. Ne brini se...ja sam rodila u 37+1 i sve je bilo super...
  avatar
  Nita3
  akter
  akter

  Broj postova : 289
  Lokacija : Sisak
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Nita3 on čet svi 13, 2010 1:05 pm

  Ja zaista ne znam puno o blizanačkoj trudnoći, doduše, ne znam skoro ništa! sve informacije i činjenice koje se nađu u literaturi su nekako šture i ponavljaju se textovi. Hvala ti puno na informaciji, samo želim znati da nemam razloga za veliku zabrinutost i vjerovati da će sve biti OK!

  Oceana
  domaći
  domaći

  Broj postova : 792

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Oceana on čet svi 13, 2010 2:07 pm

  ma bude..tek je 13 tjedan..obavezno napravi anomaly scan s 21tj. Nuhalni nabor su tu valjda već provjerili. I ako bude potrebno još prenatalni uzv srca...i čuvaj bebice i pazi sebe!
  avatar
  Nita3
  akter
  akter

  Broj postova : 289
  Lokacija : Sisak
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Nita3 on čet svi 13, 2010 3:28 pm

  Rekao mi je moj gin da se naručim u polikliniku Vili za 4D u 21. tj. On ti meni govori samo ono relevantno da se ne bih nepotrebno brinula, super mi je gin, stvarno je temeljit. Rekao mi je da je do sad sve u najboljem redu!!!

  Oceana
  domaći
  domaći

  Broj postova : 792

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Oceana on čet svi 13, 2010 4:08 pm

  onda se već sada naruči jer jako se čeka na termin a ako sada nazoveš taman dobiješ termin za 21 tjedan trudnoće....

  Malena__83
  novak
  novak

  Broj postova : 8

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Malena__83 on ned lip 20, 2010 1:57 am

  Vece?
  Samo da pitam koja je mogucnost da se dobiju blizanci?Da li to ima veze sa genima da li je netko u porodici imao blizance?
  avatar
  Nita3
  akter
  akter

  Broj postova : 289
  Lokacija : Sisak
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Nita3 on ned lip 20, 2010 6:29 pm

  U mojoj niti mm familiji NITKO unatrag 20 koljena nije imao blizance a ja ih sad čekam, i to jednojajčane, spontano začete!

  Sponsored content

  default Re: Znakovi višeplodne trudnoće

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: pet svi 25, 2018 6:10 am.