B L I Z A N C I...

Poštovani članovi,

u slučaju da imate poteškoća pri očitavanju foruma i njegovom korištenju,
preporučamo vam korištenje Mozilla firefox preglednika i čišćenje cookies u vašem sustavu.

Hvala i ugodno druženje!
Smile
B L I Z A N C I...

DRUŽENJE, SAVJETOVANJE I POBOLJŠANJE KVALITETE ŽIVOTA RODITELJA BLIZANACA, TROJKICA I VIŠE :) ..... I NAŠIH PRIJATELJA

PRIJATELJI FORUMA
Image hosted by servimg.com

http://www.mojedijete.com
http://www.blizanci.info
http://kisnadjevojcica.bloger.hr/
prijateljski forum za roditelje i one koji će to tek postati
Bebin svijet
interaktivni savjetnik za roditelje, specijaliziran za dječju opremu - All4kids

Croatia map

Skijanje

Login

Zaboravih zaporku

Latest topics

» Evo mene nakon dugo vremena
pon oľu 05, 2018 9:46 pm by Twin

» "Rastimo zajedno" radionice za roditelje blizanaca u Rijeci!
ned oľu 06, 2016 8:29 pm by Ivana

» pozdrav mamicama i trudnicama!
sri pro 02, 2015 10:41 am by Twin

» Golubinjak 2015 - godišnje druženje!
uto lip 09, 2015 4:19 pm by Ivana

» Treća,četvrta.. trudnoća pa blizanci, a prava kao za jedno dijete
uto sij 13, 2015 9:27 pm by zana

» pucanje noktiju na nogama
pet sij 09, 2015 4:52 pm by mimi mirna

» jednojajcani ili dvojajcani?!
sub pro 27, 2014 7:36 pm by Twin

» Da li uvesti kravlje mlijeko prije navrsene godine? :/
čet pro 18, 2014 5:32 pm by Twin

» Robica za bebe
sri pro 10, 2014 1:15 am by tamara1989

» Lijep pozdrav svima
čet stu 27, 2014 5:57 pm by Mediha

Rezerviraj sada !  dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Share
  avatar
  Pika
  starosjedioc
  starosjedioc

  Broj postova : 3591

  default dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by Pika on pet stu 20, 2009 9:14 am

  Romi, Sanjakrk, Mallena i ostale mame koje možda imate pravo na ovo:

  ako se jedno ili oba vaša blizanca zbog neurorizika i početnih dijagnoza može svrstati među dijete s teškoćama onda vam je postupak slijedeći: (provjerite dobro jer u svakom gradu to možda interpretiraju drugačije, pogotovo jer su se postupci mijenjali pred godinu dana, kad je hzzo preuzeo nadležnost za ovu skupinu od centara za socijalnu skrb!!)

  SVAKAKO DOPIŠITE NOVIJA ISKUSTVA

  nama je procedura bila slijedeća:
  1. pedijatrica nam je rekla da apsolutno imamo šansu za ostvarenje prava na njegu djece s teškoćama u razvoju zbog krvarenja 2.stupnja, patološkog eeg-a, preniske tjelesne težine i poremećaja u prehrani, te zaostajanja u motoričkom razvoju (sa 7mj se još nije mogla okrenuti) . sve te nalaze smo obavili u prvih 6mj, termin za goljak smo dobili još u rodilištu.
  2. kad su imale 7mj: u područnom centru za socijalnu skrb sam se raspitala što je sve potrebno, danas pitajte u hzzo-u: pripremila sam liječničku dokumentaciju, sve dokumente, obavila još 2 pregleda koja su savjetovali. (bilo bi bolje da sam tražila pravo na pola radnog vremena, ali u mom slučaju to bi bilo bez veze jer bi mi obaveze na poslu bile jednake bez obzira jel sam na punom ili pola vremena)

  kad su imale 9mj: popunila sam s referenticom formular za zahtijev za pokretanjem postupka/vještačenjem.
  3. tek kad su imale 13mj: (odužilo se zbog dodatnog posla referentica i bolesti člana komisije) dobila sam poziv na vještačenje i pojavila se s curama pred komisijom (liječnik, soc.radnik, psiholog)
  4. čekala sam 2 mjeseca i dobila poštom njihovo rješenje "pravo na njegu djece s težim teškoćama u razvoju".
  e tu je nastao problem jer mi je hzzo još 2 mjeseca odbijao dati prekid 3-godišnjeg porodiljskog za blizance radi prelaska na (meni povoljnije) produljenje 1-godišnjeg porodiljskog (prelazak na pravo na njegu djece s teškoćama).

  žalila sam se ministarstvu obitelji i rekla da je to diskriminacija roditelja blizanaca jer onda mama s jednim djetetom s teškoćama u 2.godini dobiva 2900 a mama s blizancima je osuđena na 1660 još 2 godine!! odmah (ca. mjesec dana) su reagirali, dali požurnicu hzzo-u i priznali mi rješenje (očekivala sam da će mi novo pravo teći odmah poslije 1.rođendana jer su
  mi tako rekli, a na kraju sam ga ostvarila više od 5 mjeseci kasnije i naravno, "spušila" razliku, više od 10.000kn. kad uračunam da sam izgubila i onaj mjesec i pol što su ranije rođene , a radila sam do dana poroda)

  5. s rješenjem sam otišla u mirovinsko i predala zahtjev za uvećanim dječjim doplatkom za djecu s utvrđenom težom teškoćom u razvoju
  (800kn po djetetu od dana predaje zahtjeva (dakle, požurite s predajom!) - na žalost sam to dobivala samo par mjeseci jer sam se onda zbog bankrota ipak morala vratiti na posao, no ipak sam preživjela tu drugu godinu koliko smo morali čekati na jaslice... strava je to da mi dobijemo ca. 40.000kn manje od roditelja dvoje djece singlića...samo ad mlijeko za prvu godinu vas košta onolko koliko ukupno dobijete u 2.godini!!!!! dakle kao da u 2.godini ne dobivate ništa!

  Da bih ostvarila ovo sve gore zaista sam (uz onih mojih 200tinjak odlazaka specijalistima, po uputnice, nalaze i na terapije) morala utrošiti hrpetinu vremena i živaca vukući svugdje sa sobom moje dvije... (pravnici u hzzo-u su tada tek bili dobili svoj novi pravilnik, mijenjao se i zakon o rodiljnim naknadama...pa su mi uporno prstom pokazivali u neke tamo rečenice, ((zahvaljivala sam bogu što se inače ne krećem u tako "ukalupljenom" okružju)), potpuno neosjetljivi na moju primjedbu da je to nemoguće jer je suprotno ustavnom članku o pravu na "povoljnije pravo" (eto barem mi je nečemu poslužilo bubetanje "nebitnih sadržaja" za stručni ispit). pa mi je glavna pravnica u hzzo-u rekla "a što možete tako vam je to u hrvatskoj"
  - što me najviše pogodilo pa sam onda (potpuno suprotno mojem stavu o izbjegavanju petljancija s institucijama) ipak napisala pismo ministarstvu obitelji - i eto, iako su mi svi govorili da neću niti dobit odgovor, rješenje je stiglo izuzetno brzo, svaka im čast!!!
  (nadam se da su navedenu diskriminirajuću nelogičnost ispravili i za ostale mame blizanaca i da nisu samo meni odobrili predmet temeljem činjenice da sam postupak započela prije stupanja na snagu novog pravilnika! Ako pak nisu, javite pa ćemo se kao udruga angažirati da se to ispravi.)

  sada je komisija za vještačenje u sklopu hzzo-a pa se nadam da je cijela procedura nešto jednostavnija (hm?) javite.


  u svakom slučaju da me socijalne radnice iz centra za soc.skrb nisu poticale na ostvarenje svog prava, bila bih odmah na početku odustala od upuštanja u "petljancije s institucijama i komisijama". na kraju doduše mislim da bi bilo bolje da sam svo ovo vrijeme umjesto obilaženja liječnika, terapija i ganjanja "prava" utrošila u opušteno bavljenje djecom - ali s jedne strane onda bi mi banka zaista blokirala račun a s druge na početku kad ti liječnici daju sumnjičave prognoze onda se osjećaš nekompetentan za odbijanje daljnih pretraga na koje te šalju...
  avatar
  tami
  starosjedioc
  starosjedioc

  Broj postova : 2080
  Lokacija : Dalmacija
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by tami on pet stu 20, 2009 9:23 am

  Hvala Pika,ne znam dal to sada trazim,sigurno sam malo zakasnila ali prije 2mj. mi se čudi fizijatrica kako to ne dobivamoda imamo pravo na to a ja pojma nisam imala,bas niko mi nije to niti spomenio
  avatar
  Pika
  starosjedioc
  starosjedioc

  Broj postova : 3591

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by Pika on pet stu 20, 2009 5:41 pm

  ako imaš svu dokumentaciju za djecu s teškoćama, onda procijeni koliko će ti oni još produljivati pravo na njihovu njegu (jer kad više nema poteškoća ne produljuju to pravo). tek temeljem tog prava ostvaruješ uvećani doplatak. inače ništa. osim ako vam ukupni obiteljski prihod u prošloj godini ne prelazi nekih 1700kn po članu obitelji - ( u tom slučaju naime dobivaš redovni dječji doplatak, koji je neka mizerija, 200kn ca. ili manje po djetetu.) ja sam godinu i pol bila daleko ispod te granice, međutim ništa od doplatka, jer sam prva tri mjeseca u 2008 i zadnja tri u 2009 primala punu plaću i neke honorare - i friška figa, ako sve zbrojim i podijelim taman imamo par kuna više od te granice... strava.a to što smo u međuvremenu bili godinu i pol na kruhu i vodi? nikom niš.
  dakle, ako procijeniš da će ti komisija dati pravo na njegu za godinu dana ili više, to ti je ukupno oko 18000kn, onda svakako idi po to., ako se radi samo o par mjeseci - ne isplati se trud, prekomplicirano je... (doduše možda je u dubrovniku manja gužva pa ide humanije?)
  avatar
  majaipetra
  novak
  novak

  Broj postova : 55

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by majaipetra on pet stu 20, 2009 6:08 pm

  Ja sam se danas počela baviti s tim. Cure su 10 mjeseci i deset dana. Mislim da su mi kad sam zvala ranije reklu mislim da pričekam do godinu. Danas sam zvala Centar u osijeku nekih 6 puta, prespoje me pa zvoni i nitko se ne javlja...pa pauza i ne znaju kad se tko vraća...
  Ovo što sam gore čitala ...pisanje min. obitelji...upravo sam to namjeravla jer je nepravedno da mame s jednim vježbačem nakon produljenja porodiljnog dobivaju više nego mame s dva vježbača...
  Zbunjuje me ovo...hzzo još 2 mjeseca odbijao dati prekid 3-godišnjeg porodiljskog za blizance radi prelaska na (meni povoljnije) produljenje 1-godišnjeg porodiljskog (prelazak na pravo na njegu djece s teškoćama.....da li se to može prebaciti?
  avatar
  Pika
  starosjedioc
  starosjedioc

  Broj postova : 3591

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by Pika on pet stu 20, 2009 6:21 pm

  majaipetra, po starom se naravno uvijek moglo koristiti pravo koje je za tebe povoljnije. čak je u formularu za prekid porodiljskog postojala opcija "prekid radi korištenja prava na njegu djeteta". tako nekako. dakle, tebi nitko ne može tvrditi da je trogodišnji porodiljski obaveza, to je samo mogućnost. a to su oni po nekom novom pravilniku meni tvrdili jer im je tamo pisalo da se pravo na produljeni dopust radi njege djeteta može koristiti tek po isteku redovnog porodiljskog. (dakle mama s jednim djetetom nakon godinu dana a mi nakon tri. e da ne bi. to je diskriminacija par excellance. ili kak se već piše.
  avatar
  majaipetra
  novak
  novak

  Broj postova : 55

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by majaipetra on pet stu 20, 2009 6:41 pm

  to su i meni rekli kad sam zvala na hzzo i između ostalog da se žalim onome tko je zakon napisao...

  didi
  domaći
  domaći

  Broj postova : 507
  Lokacija : kaštel stari
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by didi on ned stu 22, 2009 8:37 pm

  pa zar nisu rekli da se porodiljni može prekidat.Moje djete ima velikih
  problema i sigurno da ću tražit njegu čim dođe kuči.Pišite i dalje
  ako nešto saznam napisat ću
  avatar
  majaipetra
  novak
  novak

  Broj postova : 55

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by majaipetra on pon stu 23, 2009 10:42 am

  Imamo pravo na porodiljni tri godine, ali ja ću najvjerojatnije početi raditi već nakon godinu...čim nađem tetu za čuvanje jer budući da su vježbačice obje i treba ih vježbati i kontrolirati u pokretima ne mogu ići u jaslice.
  Zvala sam danas opet HZZO kako bi bitala imamo li pravo promijeniti status na porodiljnom sa običnog na onaj s brrigom o djetetu s poteškočama u razvoju. Mame s jednom bebom to rade nakon što im istekne godina i dobiju 2.200 kn. Mi brigu o djetetu s poteškočama u razvoju možemo tražiti tek kada iskoristimo tri godine i uz dva vježbača jojš smo osuđeni i na manje novaca 1.600 kn. To je prava nepravda i iako planiram početi raditi rado bi nekoga malo zbog toga prodrmala.
  Za dječji doplatak sam zvala HZMO oni su me u putili u Centar za socijalnu skrb, a u Centru su me uputili na HZMO. Ali ipak sam dobila informaciju da se to ne može dobiti tek kad dijete bude oko tri godine iako ja znam mamu jednog dečka koja je dobila i prije dvije.
  Uglavnom znamo da nam je država koma....ali ovo me stvrano ljuti s porodiljnim naknadama. Koji bi to roditelj s dobrim poslom koji želi zadržati i još pritom jako dobrom plaćom ostao na porodiljnom tri godine. Znamo koliko je to važno za djecu, ali treba kupiti pelene i hranu za dvije bebe...a još ako netko kao mi ima i starije dijete...
  avatar
  Pika
  starosjedioc
  starosjedioc

  Broj postova : 3591

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by Pika on pon stu 23, 2009 12:02 pm

  majaipetra, i ja sam bila uvjerena kako ću nakon godine dana natrag na posao ali nije bilo šanse. vrtić smo čekali godinu dana, niti jedna babysitterica ne bi imala toliko energije i živaca da ih čuva (nošenje 23, sada 25 kg i dr.), bile su 4 mjeseca u komadu bolesne (jedna, druga ili obje).
  svakako se raspitaj i daj zahtijev za onaj period za koliko su se ranije rodile (to ti je ipak više od 1600)
  avatar
  majaipetra
  novak
  novak

  Broj postova : 55

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by majaipetra on pon stu 23, 2009 2:12 pm

  Nisu se ranije rodile.Znam da je teško naći za jednu bebu...dvije kad vide svi se uplaše, ali one su u biti manje zahtjevne nego što je bila starija, samo naravno. moraju vježbati...
  Kod nas s vrtićem nije baš takav problem, starija seka već ide, a i male cure sam več prijavila i išla kod ravnateljice samo što male ne mogu u jaslice.
  Bojim se za posao ako bi ostala tako dugo...
  avatar
  majaipetra
  novak
  novak

  Broj postova : 55

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by majaipetra on pon stu 23, 2009 2:13 pm

  e da...i naše cure se uopće ne nose, jedino na spavanje....sama sam stalno s njima i ne mogu jednu nositi, a druga da me gleda...
  avatar
  majaipetra
  novak
  novak

  Broj postova : 55

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by majaipetra on uto stu 24, 2009 12:14 am

  Za taj zahtjev...znam da s 38 tjedana rođenje se ne podrazumijeva ranije...da li se ipak može podnositi zahtjev?

  UNA&TIN
  novak
  novak

  Broj postova : 4

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by UNA&TIN on sri svi 12, 2010 2:11 pm

  ja sam krsna kuma dvjema blizankama iz zagreba. Sad imaju 9 mjeseci. Imaju gore nalaze od mog sina koji je prije mjesec dana dobio rješenje sa HZZO-a da je dijete s poteškočama u razvoju i dobili smo 6 mjeseci produljenog porodiljnog. To smo predali u HZMO i sad čekamo rješenje za uvećani dječji doplatak. Nije bilo nikakvih problema i vjerujem da će i HZMO sve odraditi kako treba.
  Nažalost moja kumčad nema te sreće. U HZZO-u su rekli da ne može ništa do treće godine. U HZMO-u su preko telefona rekli da donese kompletnu medicinsku dokumenatciju i hrpu ostalih dokumenata i da će oni slati na kategorizaciju stupnja oštečenja nakon čega će dobiti poziv na komisiju.
  Sve smo tako napravili i predali papire no nakon 10 dana zvao je gospodin do kojeg su stigli ti papiri i uvjerava ju da treba donjet odreske od plaća. Pola sata ga je uvjeravala da on atraži dječji uvećani doplatak na osnovu dijagnoze a ne primanja, na što je on rekao da prvo onda mora donjet rješenje sa HZZO-a o produljenju porodiljnog. Naravno u HZZO-u nemaju pojma kaj trebaju raditi i nikad nisu čuli za uvečani DD na osnovu dijagnoze.
  Na kraju joj je frajer rekao da ako on ovako pošalje te njene papire na komisiju za vještačenje neće dobiti ništa jer nema pravo na invalidninu i da bi bilo najbolje da ona dođe po te svoje papire i potpiše neki zahtjev da odustaje od svega. Frajer je teška tuka. Nema pojma o ničemu i ti papiri sad tamo stoje i mi ne znamo šta napravit. Dal da zovemo centar za socijalnu skrb? Šta ako uzme papire od njega i potpiše da odustaje hoće li ju to kočiti u drugim ustanovama preko kojih će tražiti isto pravo? Mislim koja je to fora "ODUSTANITE" GRGRGRGR...
  Također joj je još rekao da joj ionako fale nalazi od oftalmologa od ove starije curice i od otorinca za obadvije. Bez tih nalaza neće ni primiti papire na komisiji.?!?! Zar su ti nalazi doista potrebni. Cure su bile nedonoščad ( 1700 i 2000) , mjesec dana ranije rođene, potvrđen Dystoni sindrom, u širokoj granici motorički zaostaju, neurorizične, ciste na UZV nmozga sa dva mjeseca, redovni pacijenti Goljaka 2 puta mjesečno, i još je ova mlađa alergična na kravlje mlijeko ( to se u međuvremenu izreguliralo ali su non stop pod kontrolom). Pa šta će im još otorinac??? Zasto preko HZZO-a ne traže te nalaze?
  Jesmo li pogriješili što smo predali nalaze u HZMO? Već smo svi ludi od toga. Ja sa jednim djetetom s teškočama imam duplo povoljnije uvjete od nje sa dva neurorizična dijeteta. Mrzim ovu zemlju i naše zakone!!!

  didi
  domaći
  domaći

  Broj postova : 507
  Lokacija : kaštel stari
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by didi on sri svi 12, 2010 2:17 pm

  to i ja kažem ,nem veze sšta ste predali u hzmo tako svi rade, obratite se svima gdje mislite da možete ,o meni ste vjerojatno čitali i bez obzira na tešku dg još ništa nismo ostvarili,sretno ne odustajte Smile
  avatar
  Blizančeki
  novak
  novak

  Broj postova : 87
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by Blizančeki on sri svi 12, 2010 4:15 pm

  i ja sam krenula prvo sa HZMO-om, ali to nije dobro, jer je najbolje otići u Centar za socijalnu skrb jer od tamo sve kreće. oni imaju komisiju i oni izdaju rješenje koje oni onda šalju u HZMO. ako će vam biti dobra socijalna radnica sve će vam objasniti super, bar je meni moja i ona mi je sama rekla da tražim invalidninu i dobila sam. osim uvećanog dječjeg doplatka i invalidnine imate pravo i na pomoć od grada Zagreba(koji žive u Zagrebu) od 200kuna.
  U slučaju da vas odbiju, obvezno se treba žaliti jer onda većinom popuste.
  a što se tiče nalaza, predajte što više papira, jer onda su i veće šanse da dobijete.

  Adriana
  domaći
  domaći

  Broj postova : 1281
  Proud to be : mama trojkica

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by Adriana on sri sij 12, 2011 2:15 pm

  Primam uvećani dječji doplatak za Karmelu, onaj od 831 kunu. Sad bi kao trebalo predati ponovo papire da bi nastavila i dalje dobivat. Koje papire treba predat? Nekako mi se čini da bi trebalo rješenje o skraćenom radnom vremenu i staro rješenje o dječjem. KO zna?

  Adriana
  domaći
  domaći

  Broj postova : 1281
  Proud to be : mama trojkica

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by Adriana on sri sij 12, 2011 2:16 pm

  I da li se dobiva taj DD ako je osoba na skraćenom radnom vremenu?
  avatar
  katarina-
  akter
  akter

  Broj postova : 133
  Lokacija : Zagreb- Sv.I.Zelina
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by katarina- on pet tra 08, 2011 8:55 pm

  Cure može li pomoć dobili smo informaciju da imamo pravo na uvećani dd za dečke naime oboica nakon učestlih dorbi sa virusom (RSV),opstruktivnim bronhitisima dobili sada dijagnozu ASTMA IZAZVANA VIRUSNIM INFEKCIJAMA J45,9 OBOICA
  terapiju imaju singulair,fliksotid konstantno,ventolin u kriznim situacijama

  pa me zanima kaj od papira di i šta treba predati,kaj treba pedijatar napisati..........

  hvala vam unaprijed Love

  Sponsored content

  default Re: dječji doplatak za dijete s teškoćama u razvoju

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: pet lip 22, 2018 2:51 am.