B L I Z A N C I...

Poštovani članovi,

u slučaju da imate poteškoća pri očitavanju foruma i njegovom korištenju,
preporučamo vam korištenje Mozilla firefox preglednika i čišćenje cookies u vašem sustavu.

Hvala i ugodno druženje!
Smile
B L I Z A N C I...

DRUŽENJE, SAVJETOVANJE I POBOLJŠANJE KVALITETE ŽIVOTA RODITELJA BLIZANACA, TROJKICA I VIŠE :) ..... I NAŠIH PRIJATELJA

PRIJATELJI FORUMA
Image hosted by servimg.com

http://www.mojedijete.com
http://www.blizanci.info
http://kisnadjevojcica.bloger.hr/
prijateljski forum za roditelje i one koji će to tek postati
Bebin svijet
interaktivni savjetnik za roditelje, specijaliziran za dječju opremu - All4kids

Croatia map

Skijanje

Login

Zaboravih zaporku

Latest topics

» Evo mene nakon dugo vremena
pon oľu 05, 2018 9:46 pm by Twin

» "Rastimo zajedno" radionice za roditelje blizanaca u Rijeci!
ned oľu 06, 2016 8:29 pm by Ivana

» pozdrav mamicama i trudnicama!
sri pro 02, 2015 10:41 am by Twin

» Golubinjak 2015 - godišnje druženje!
uto lip 09, 2015 4:19 pm by Ivana

» Treća,četvrta.. trudnoća pa blizanci, a prava kao za jedno dijete
uto sij 13, 2015 9:27 pm by zana

» pucanje noktiju na nogama
pet sij 09, 2015 4:52 pm by mimi mirna

» jednojajcani ili dvojajcani?!
sub pro 27, 2014 7:36 pm by Twin

» Da li uvesti kravlje mlijeko prije navrsene godine? :/
čet pro 18, 2014 5:32 pm by Twin

» Robica za bebe
sri pro 10, 2014 1:15 am by tamara1989

» Lijep pozdrav svima
čet stu 27, 2014 5:57 pm by Mediha

Rezerviraj sada !  Matične stanice krvi iz pupkovine

  Share
  avatar
  Vanja
  starosjedioc
  starosjedioc

  Broj postova : 3745
  Proud to be : mama blizanaca

  default Matične stanice krvi iz pupkovine

  Postaj by Vanja on pet stu 07, 2008 11:37 am

  Već duže razmišljam napisat tekst o ovome ,ali nikako.
  O tome sam razmišljala za vrijeme trudnoće i dog. se sa suprugom.Pošto tad to još nije bilo moguće kod nas .Mogućnost je bila naručit iz SLO ili A sve što treba i dog. sa svojim doktorom da se prilikom poroda to napravi. I nakon dog. sa mm trebala sam se dog sa docom ,ali moje bebe su htjele prije van nego sam se uspjela išta dog. Rolling Eyes
  A sad malo o tome za buduće trudnice :


  _________________
  Tara i Ivan Benedikt 19.06.2007
  avatar
  Vanja
  starosjedioc
  starosjedioc

  Broj postova : 3745
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Matične stanice krvi iz pupkovine

  Postaj by Vanja on pet stu 07, 2008 11:43 am

  Što su matične stanice i za što se mogu upotrijebiti?
  Matične stanice stvaraju ljudsko tijelo. One imaju sposobnost stvaranja različitih tkiva, organa i sistema ljudskog tijela. Matične stanice, koje se nalaze u krvi iz pupkovine, imaju sposobnost stvaranja stanica koštane srži i imunološkog sustava. Iz tih stanica nastaju eritrociti stanice koje prenosi kisik, leukociti stanice koje služe za obranu organizma i trombociti stanice koje sprečavaju nastanak krvarenja. U ljudskom organizmu postoje tri izvora tih stanica. To su koštana srž, periferna krv i krv iz pupkovine.

  Sposobnost tih stanica da se razviju u druge stanice i organe otkrivena je tek nedavno, što je otvorilo nove mogućnosti u liječenju mnogih bolesti, kao što su infarkt miokarda, oštećenja spinalne moždine, možadani infarkt ili Alzheimerova bolest.

  U današnje vrijeme, matične stanice se primjenjuju u svrhu liječenja hematoloških bolesti, kao što su leukemija i oboljenje limfoma. Nakon primjene kemoterapije i prethodne pripreme, matične stanice se putem periferne krvi infundiraju bolesniku te se na taj način bolesna koštana srž zamijeni zdravom.

  Koji je princip liječenja matičnim stanicama?
  Današnji princip liječenja sastoji se od toga da se visokim dozama citostatika i zračenjem uništi bolesna koštanu srž, međutim, tim se postupkom istovremeno uništavaju i matične stanice bolesnika. Bez drugih matičnih stanica, bilo da su to vlastite matične stanice bolesnika pohranjene u tekući dušik ili matične stanice davatelja, odnosno umbilikalne krvi, život bolesnika ne bi bio moguć. Bez pomoćih tih stanica bolesnici ne mogu preživjeti više od dva do tri mjeseca. Na današnjem stupnju razvoja medicine, istraživanja su pokazala, da se osim razvoja tih stanica prema stanicama koštane srži mogu razviti stanice prema stanicama mišića, živčanog tkiva ili krvnih žila. Danas su najintenzivnija istraživanja upravo u tom pravcu te je moguće očekivati veliki napredak na tom području.

  Koje se bolesti liječe transplantacijom
  matičnih stanica krvi iz pupkovine?
  Svakim danom sve je više bolesti koje se liječe transplantacijom matičnih stanica krvi iz pupkovine:

  Maligne bolesti

  Akutna limfocitna leukemija
  Akutna mijelocitna leukemija
  Kronična mijeloična leukemija*
  Mijelodisplastični sindrom
  Neuroblastom
  Nemaligne bolesti:

  Adrenoleukodistrofija
  Amegakariocitna trombocitopenija
  Blackfan-Diamond sindrom
  Dyskeratosis congenita
  Fanconi anemia
  Gunther-ova bolest
  Hunter-ov sindrom
  Hurler-ov sindrom
  Teška aplastična anemija
  Kostman-ov sindrom
  Lesch-Nyhan-ov sindrom
  Osteopetroza
  Teška kombinirana imunodeficijencija (SCID)
  Talasemija
  X-vezan limfoproliferativni sindrom
  *Ukoliko se ne postigne učinak Glivec-om

  Zašto je tolika pažnja usmjerena
  prema matičnim stanicama pupkovine?
  Jednostavnija podudarnost
  U slučaju transplantacije matičnih stanica koštane srži ili periferne krvi potrebna je stopostotna podudarnost primatelja i davatelja kako bi se izbjegle po život opasne komplikacije, kao što je reakcija transplantata protiv primatelja. Stanice pupkovine su manje zrele te imaju manji imunogeni potencijal. Stoga u transplantaciji krvi iz pupkovine nije potrebna stopostotna podudarnost da bi se ostvario uspjeh jednak ili u nekim slučajevima bolji nego klasična transplantacija matičnih stanica.

  Dostupnost
  Za razliku od drugih tipova transplantacije, krv iz pupkovine odmah je na raspolaganju i može se upotrijebiti za transplantaciju. U mnogim bolestima koje se danas liječe transplantacijom matičnih stanica vrijeme je važan činitelj u uspjehu liječenja. Ukoliko se s liječenjem počne ranije, uspjeh transplantacije je bolji. Iz tih razloga, krv iz pupkovine ima prednost nad drugim izvorima matičnih stanica.

  Manja učestalost komplikacija
  Kako matične stanice krvi iz pupkovine imaju manju imunogenost, tj. još su uvijek nezrele, reakcija transplantata protiv primatelja je manje učestala i manje izražena. Prema nekim istraživanjima, učestalost te reakcije u bolesnika liječenih krvlju iz pupkovine je oko šest posto, dok učestalost u bolesnika liječenih koštanom srži ili perifernom krvi iznosi od 15-25 posto.

  Koliko je prošireno prikupljanje
  krvi iz pupkovine u Hrvatskoj?
  Banka krvi iz pupkovine osnovana je 28.ožujka 2007., a 5. srpnja pohranjena je prva krv iz pupkovine u Dobrovoljnu banku. Za sada su za prikupljanje krvi iz pupkovine osposobljena velika rodilišta u Zagrebu i to primarno Klinika za ženske boelsti i porode u Petrovoj i Rodilište u Klinici za ginekologiju KB Merkur. Naporima i zalaganjem Zaklade "Ana Rukavina", pretpostavlja se da će do sredine slijedeće godine sva rodilišta u Hrvatskoj imati tu mogućnost.

  Da li prikupljanje krvi iz pupkovine
  predstavlja rizika za dijete i/ili majku?
  NE. Krv se prikuplja kada se dijete rodi i podveže pupčana vrpca. Prikupljanje je bezbolno, jednostavno i sigurno za majku. Samo prikupljanje ne remeti tzv. porođajna dob i nema utjecaja na normalan tijek porođaja. U većini slučajeva vrijeme prikupljanja krvi iz pupkovine iznosi oko 5 minuta, jer nakon toga dolazi do početka normalnih procesa zgrušavanja u pupčanoj vrpci i placenti.

  Da li je potrebno nabaviti posebni
  materijal za prikupljanje krvi iz pupkovine?
  NE. Materijal za Dobrovoljnu banku krvi iz pupkovine donira Zaklada "Ana Rukavina" i obitelj nema nikakvih troškova, dok u slučaju kada se krv iz pupkovine prikuplja za vlastite potrebe materijal za prikupljanje osigurava ustanova u kojoj se vrši prikupljanje. U tom slučaju materijal je uračunat u cijenu prikupljanja i pohrane.

  Koje su mogućnosti pohrane krvi iz pupkovine u Hrvatskoj?
  U svijetu, pa tako i u Hrvatskoj postoje dvije vrste banaka, dobrovoljna i privatna, odnosno Banka umbilikalne krvi za vlastite potrebe. U nekim zemljama su to odvojene institucije, dok u drugima pod istim krovom djeluju i dobrovoljna i privatna banka. Pravilnikom o radu banaka umbilikalne krvi, koji je donijelo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, regulirano je da su ove dvije banke pod istim krovom, s time da privatni dio banke ne smije biti veći od 30 posto ukupnog kapaciteta banke. Za sada je s radom započela Dobrovoljna banka, a predviđamo da će do kraja godine s radom početi i Banka krvi iz pupkovine za vlastite potrebe, koje će se nalaziti u Zavodu za kliničku transfuziologiju Kliničkog Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku KBC Zagreb, Kišpatićeva 12. Za sve informacije nazovite…………

  Zašto se pohranjuje krv iz pupkovine?
  Do danas su deseci tisuća obitelji u svijetu pohranile krv iz pupkovine, bilo za vlastite potrebe, bilo za dobrovoljnu banku. Krv iz pupkovine koja je pohranjena u dobrovoljnim bankama dio je velikog Registra krvi iz pupkovine ( engl. Cord Blood Registry). U tom Registru prikupljeni su podaci o svoj pohranjenoj umbilikalnoj krvi, kako bi se što lakše pronašla pogodna krv iz pupkovine za transplantaciju. Obiteljska banka, odnosno banka krvi iz pupkovine za vlastite potrebe, ne ulazi u ovaj Registar, jer nije namijenjena za liječenje drugih bolesnika osim samog vlasnika te krvi, tj. obitelji čija je krv pohranjena.

  Osim toga, krv iz pupkovine se može pohraniti samo jednom u životu u vrijeme rođenja.

  Na koje vrijeme se čuva krv iz pupkovine?
  U dobrovoljnim bankama krv iz pupkovine čuva se neograničeno dugo, odnosno do trenutka kada nekome zatreba. U slučaju da krv iz pupkovine treba osobi koja je tu krv darovala, a ona nije iskorištena u druge svrhe, krv iz pupkovine izdaje se bez plaćanja ikakvih troškova. U slučaju kada se krv iz pupkovine transplantira osobi koja nije darovala tu krv, naplaćuju se troškovi prikupljanja, obrade, čuvanja i transporta. Sadašnja cijena takve transplantacije je oko 15-20 000 EUR-a i plaća ju osiguravajuće društvo. Prema do sada dostupnim podacima, cijena prikupljanja, obrade, pohrane i čuvanja u obiteljskim bankama iznosi oko 1500 do 2000 EUR-a. Ugovor za čuvanje potpisuje se na 18 godina, tj. do vremena kada dijete čija je krv iz pupkovine prikupljena postane punoljetno. Tada ta osoba može nastaviti čuvati krv iz pupkovine ili je se odreći za dobrovoljnu banku. Razlika u cijeni između dobrovoljne i obiteljske je u troškovima prikupljanja, obrade, pohrane i čuvanja za vrlo velik broj uzoraka, koji se možda nikada neće upotrijebiti. Šansa da se jedna krv iz pupkovine iskoristi za transplantaciju je oko 1:30 000 do 100 000, ovisno o kojoj se etničkoj skupini radi. Kako se ne zna koja će se krv iskoristiti, sva prikupljena krv treba se na jednak način obraditi, testirati i čuvati.

  Ako se odlučim za pohranu u obiteljsku banku
  mogu li koristiti krv i za druge članove obitelji?
  Pohranjena umbilikalna krv vlasništvo je obitelji i može se koristiti za liječenje bilo kojeg člana obitelji. Ukoliko obitelj ima više djece preporuka je da se pohrani krv svakog djeteta ponaosob. Razlog tome je taj što je umbilikalna krv manje imunogena te je bolji izvor matičnih stanica.

  Da li se svaka umbilikalna krv može pohraniti u banku?
  Na žalost NE. Kako se radi o transplantatu, potrebno je udovoljiti strogim kriterijima broja pohranjenih stanica, sterilnosti te odsutnosti zaraznih bolesti. Prema iskustvima drugih banaka, tek svaka treća donirana umbilikalna krv može se pohraniti, jer zadovoljava sve kriterije. U slučaju obiteljske banke, jedini uvjet je dovoljan broj stanica, dok drugi kriteriji osim sterilnosti nisu presudni. U ovom slučaju se ne radi HLA tipizacija niti virusološka obrada. U onim slučajevima kada je prikupljen malen volumen ili je broj stanica, obitelj odlučuje da li će unatoč toj činjenici ipak pohraniti krv iz pupkovine

  Da li carski rez utječe na proces
  prikupljanja krvi iz pupkovine?
  Carski rez ne utječe na proces prikupljanja i on se radi na isti način kao i kada se prikuplja nakon normalnog poroda.

  Kako se umbilikalna krv dostavlja do banke?
  Krv iz pupkovine može biti do 36 sati na sobnoj temperaturi bez potrebe za pohranom u hladnjaku. No, u svakom slučaju bolje je krv što prije dopremiti u Banku. Za sada, dok se krv prikuplja samo iz rodilišta u Zagrebu, krv iz pupkovine će se dopremati u Banku jedan puta dnevno, a potrebi i češće. Za rodilišta izvan Zagreba predviđamo da će dopremati krv putem kurirske službe.

  Koliko se smrznute stanice mogu čuvati?
  Za sada nema podataka o vremenskom periodu u kojem se mogu sačuvati stanice krvi iz pupkovine. Krv se čuva u tekućem dušiku na minus196 stupnjeva Celzijusa. Iz drugih podataka i istraživanja za pretpostaviti je da se stanice, uz kontrolirane uvjete, mogu neograničeno čuvati.

  autor teksta: Doc. Dr. Mirando Mrsić
  www.zaklada-ana-rukavina.hr


  _________________
  Tara i Ivan Benedikt 19.06.2007
  avatar
  Maja
  starosjedioc
  starosjedioc

  Broj postova : 7472
  Lokacija : Rijeka
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Matične stanice krvi iz pupkovine

  Postaj by Maja on pet stu 07, 2008 1:07 pm

  zao mi je sto to ne ide po defultu da se odmah uzimaju stanice i daruju se prvom kome trebaju... ja nebi imala nista protiv kad vec nismo iskoristili za svoje decke da je bar nekom pomoglo


  _________________
  David i Alan 24.5.2007.


  S budalama se ne isplati svađati, jer prvo te spuste na svoj nivo i onda te dotuku s iskustvom!
  avatar
  irenak
  domaći
  domaći

  Broj postova : 1195
  Lokacija : Zagreb
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Matične stanice krvi iz pupkovine

  Postaj by irenak on pet stu 07, 2008 7:17 pm

  Super topic Vanja,
  dobila sam odgovor koji nisam znala, a to je da li carski utječe na to!! I baš mi je drago da ne utjeće, jer sada možemo u svakom slučaju darivati matične stanice, i to u duplo!!!!!!!!!!!!
  avatar
  Napolitanka
  novak
  novak

  Broj postova : 60
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Matične stanice krvi iz pupkovine

  Postaj by Napolitanka on uto sij 06, 2009 1:17 am

  Ja sam se malo raspitivala o tome i odmah su mi rekli ako cekam blizance da tesko cu uspijeti spremit maticne stanice. Ja sma rodila prirodno i nitko nije zelio cekati da pupkoina odpulsira i krv izaddje, negu su se svi zurili izaditi drugo dijete jer prevelik je rizik cekati. Receno mi je da kod carskog je veca vjeroatnost uzimanja stanica. Takvu sam info dobila s Rebra ali preko telefona i ne znam tocno koga sma dobila s druge strane. Mozda da sam inzistirala da mi uzmu stanice od djece bi i uspjelo...ali nisam htjela ugroziti zivot one druge s takvim zahtjevom.
  avatar
  tani
  novak
  novak

  Broj postova : 85

  default Re: Matične stanice krvi iz pupkovine

  Postaj by tani on pet sij 09, 2009 8:19 pm

  ja sam bas danas zvala zakladu " ana rukavina" jer smo htjeli od nasih blizanaca darivati maticne stanice.
  medjutim gospodja koja mi se javila u toj zaklad mi je rekla da oni ne uzimaju maticne stanice kad je rijec o blizancima jer smatraju vec u startu da ce biti manji volumen krvi. Neutral
  avatar
  Romi
  starosjedioc
  starosjedioc

  Broj postova : 2000
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Matične stanice krvi iz pupkovine

  Postaj by Romi on sri srp 08, 2009 3:45 pm

  Da li je neka mama duplića darovala ili pohranila matične stanice krvi iz pupkovine?
  Zna li netko?
  avatar
  lara_31
  akter
  akter

  Broj postova : 196
  Lokacija : Nizozemska
  Proud to be : mama blizanaca

  default Re: Matične stanice krvi iz pupkovine

  Postaj by lara_31 on sri srp 08, 2009 11:48 pm

  Mi smo bili pripremili setove. Ovdje je to dosta povoljno. Oko 300 eura pohranjivanje za obadvije bebe i 100 eura godisnje za cuvanje. Tim u bolnici je trebao suradjivati ali okolnosti su bile takve da smo prioritet imali ja i bebice. Jos uvijek imam kuci ta dva seta neiskoristena. Misljenja su podijeljenja jer uglavnom stanice cuvaju privatne banke, Inje isto ako ih drzava kontrolira. postavlja se pitanje kolika je mjera sigurosti, tipamanipuliranje stanicama, pa onda sta ako nestane struje u tim spremistima. Tj koliko su zaista povjerljive i sigurne te banke. Mi smo se ipak bili odlcili, ono, za ne daj Boze - izdataka na sve strane pa nece mi biti zao dati i za dijete!

  Sponsored content

  default Re: Matične stanice krvi iz pupkovine

  Postaj by Sponsored content


   Sada je: ned svi 27, 2018 10:38 am.